Miody to wartościowe zamienniki białego cukru, które nie tylko smakują dobrze, ale też wzbogacają dietę o mikroelementy oraz o cenne kwasy organiczne. Mogą mieć one różną barwę – związane jest to z rodzajem pożytku, z którego zebrany został nektar. Często można trafić na miód płynny lub stały. Warto wiedzieć, że jego krystalizacja jest zjawiskiem normalnym, a dotyczy miodu rzepakowego, ale też lipowego. Zielony miód spadziowy to wyjątkowy rarytas spośród produktów pszczelich. Dobrej jakości miód pachnie przyjemnie, jest wolny od środków czy substancji konserwujących i smakuje dobrze.
Miód, po który warto sięgać, powinien pochodzić ze sprawdzonych pasiek. Warto wybierać polskie produkty, które są bardzo cenione ze względu na jakość oraz na smak. Miody rodzajowe pochodzą z jednej rośliny, wielokwiatowe są mieszanką nektarów zbieranych z różnych roślin. Dostępne są też miody, które zawierają przepyszne, naturalne dodatki. Oryginalne miody dostępne są na witrynie internetowej https://naszapszczelarnia.pl/. Miód może po pewnym czasie ulec krystalizacji. Warto wiedzieć, że w żadnym przypadku nie wpływa to na jego jakość oraz na właściwości. To naturalny proces, za który odpowiada cukier.