Każdy rodzic przykłada ogromną wagę do tego, jakie posiłki podaje swojemu dziecku. Jednym z najzdrowszych rodzajów obróbki termicznej potraw jest gotowanie ich na parze. Pod wieloma względami przewyższa ono inne metody kulinarne. Warto więc poznać zalety gotowania na parze dla dzieci.
Gotowane tą metodą potrawy nie mają żadnego kontaktu z tłuszczem lub wodą. Dzięki temu zachowują one zdecydowanie więcej cennych składników odżywczych, minerałów oraz witamin, które podczas tradycyjnego gotowania przedostają się do wody, w której się gotują. Takie posiłki ze względu na to, że nie dodaje się do nich tłuszczu są zdecydowanie mniej kaloryczne. Posiadają więcej walorów zapachowych oraz smakowych, co ma ogromne znaczenie w przypadku żywienia dzieci. Jedzą one zdecydowanie bardziej chętnie potrawy, które im smakują.
Tak przyrządzone warzywa nie tracą swojego naturalnego koloru oraz pierwotnego kształtu. Nie trzeba do nich dodawać soli, ponieważ podczas gotowania na parze zachowują się w nich sole mineralne. Potrawy są zawsze sprężyste oraz soczyste. Do gotowania na parze najlepiej sprawdza się parowar. Wlewa się do niego wodę, wkłada jedzenie do koszyków i włącza urządzenie. Można ustawić je na dowolnie wybrany czas oraz także wyposażyć się w specjalną nakładkę przypominającą sitko lub koszyk, którą mocuje się na zwykłym garnku, do którego wlewa się wodę. Podczas jej gotowania powstała para będzie oddziaływała na produkty spożywcze w niej umieszczone.