Proteiny to podstawowy budulec naszej masy mięśniowej. Bez odpowiedniej podaży białka w codziennej diecie nawet nie ma co myśleć o osiąganiu korzystnych rezultatów w jakiejkolwiek dyscyplinie sportu.
Dlaczego jednak właściwie to właśnie białko stanowi kluczowy, być może nawet najważniejszy element codziennej diety każdego sportowca? Przyjrzyjmy się tej kwestii nieco dokładniej.
Należy zacząć od tego, że proteiny to nie tylko „podstawowy budulec mięśni”, ale także niezwykle cenne źródło aminokwasów egzogennych oraz endogennych. Różne rodzaje białka cechują się różnym aminogramem, co oznacza zmiany w zakresie wzajemnych relacji poszczególnych aminokwasów. Bez zmian pozostaje jednak fakt, że proteiny zawsze w ogromnej mierze składają się z potrzebnych naszemu organizmowi aminokwasów, w tym również oczywiście aminokwasów o łańcuchach rozgałęzionych, czyli inaczej mówiąc po prostu BCAA.
To właśnie z tej przyczyny na przykład dieta wielu zawodowych kulturystów koncentruje się przede wszystkim na białku w różnych jego postaciach. Dzięki odpowiedniemu mieszaniu źródeł protein w naszej diecie, jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu aminokwasów w odpowiednich ilościach oraz odpowiednich wzajemnych proporcjach.
Oczywiście, w niektórych przypadkach osiągnięcie odpowiedniej podaży białka wyłącznie z pożywieniem może być trudne. W takiej sytuacji warto zdecydować się na suplementację wysokiej jakości preparatami białkowymi, najlepiej na bazie protein serwatkowych lub wołowych, ponieważ cechują się one najbardziej korzystnym aminogramem.
Tekst przygotowany we współpracy z Protein Tower.