Kuchnia chińska wielu ludziom kojarzy się co najwyżej z sushi lub zupkami chińskimi. A szkoda, bo jedzenie pochodzące ze wschodu ma nam do zaoferowania dużo więcej, niż wyżej wymienione i jeśli otworzylibyśmy się bardziej na nowe smaki, moglibyśmy poznać ich mnóstwo. W wielu sklepach (szczególnie w internetowych) możemy nabyć wyjątkowe produkty typowe dla chińskiej kultury, których jeszcze nigdy w życiu nie jedliśmy i więcej – nigdy nie pomyślelibyśmy, że mogą nam zasmakować.
Powinniśmy być już mniej więcej zaznajomieni z czymś takim, jak makaron chiński. Nawet jeśli go nie jedliśmy, to mniej więcej orientujemy się, że jest to makaron ryżowy, od naszego rodzimego różniący się tym, że ma biały kolor. Naprawdę warto go spróbować, nawet nie do typowo chińskiej potrawy, ale np. jako zamiennik dla tradycyjnego makaronu. Cechuje się oryginalnym smakiem i konsystencją, co może wprowadzić powiew świeżości do dobrze znanych nam potraw. Oczywiście makaron ryżowy nie jest jest jedynym, który stosuje się w chinach, ale na pewno jest najpopularniejszy.
Inną, wartą wymienienia ciekawostką są wyjątkowe, chińskie cukierki. Znajdziemy ich różne rodzaje, np. z duriana, kawy, kokosa czy nawet imbiru, każdy z nich cechuje się oryginalnym dla europejskiego podniebienia smakiem. Na szczególną uwagę zasługują cukierki z duriana, czyli kontrowersyjnego owocu, znanego ze swojego dziwacznego, dla niektórych przykrego, smaku. Więcej możemy się o nich dowiedzieć ze strony https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/cukierki-z-duriana-180g/.