Jadalnia kiedyś była powszechnym pomieszczeniem w większości domów, dziś jednak niewielu z nas może sobie pozwolić na osobne pomieszczenie przeznaczone tylko i wyłącznie do wspólnego spożywania posiłków. W niewielkich mieszkaniach czy podmiejskich domkach musimy często iść na kompromisy i stół obiadowy znajduje swoje miejsce albo w salonie, albo w kuchni. Jakie są wady i zalety tych rozwiązań i które lepiej się sprawdzi na co dzień?
Dla mało licznych rodzin zwykle najpraktyczniejszym rozwiązaniem jest ustawienie stołu w kuchni. Dużą zaletą takiego umiejscowienia jest fakt, że przenoszenie talerzy, sztućców i półmisków z potrawami będzie łatwiejsze, a sprzątanie szybsze dzięki bliskości zlewu. Trudno natomiast w kuchni zmieścić więcej niż trzy czy cztery osoby, a do tego jesteśmy wtedy zmuszeni do jedzenia nierzadko w towarzystwie brudnych garnków i rozmaitych zapachów, które w kuchni utrzymują się najdłużej. Większe rodziny powinny natomiast rozważyć zakup większego stołu, których duży wybór znajdziemy w asortymencie poniższego sklepu https://br7.pl/4-stoly-duze, a następnie wygospodarowanie dla niego fragmentu salonu. Plusem wtedy jest piękna aranżacja, która sprawia, że każdy posiłek będzie miał odświętny charakter, nieco problematyczne z kolei będzie sprzątanie i konieczność przemeblowania salonu.