Gluten – co warto o nim wiedzieć?

Życie i człowiek
przystan-informacji
Gluten – co warto o nim wiedzieć?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu i życie. Wiele osób wrażliwych na gluten nie zdaje sobie z tego sprawy. Mogą one cierpieć na wzdęcia, bóle brzucha, zmęczenie i drażliwość.

Dieta bezglutenowa to jeden z najpopularniejszych obecnie trendów dietetycznych. Udowodniono, że ten sposób odżywiania może zmniejszyć stan zapalny i poprawić zdrowie jelit, ale jakie są jego zalety?

Czym jest wrażliwość na gluten?

Wrażliwość na gluten to reakcja immunologiczna na białka glutenu znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu i życie. Ta reakcja może być łagodna lub ciężka w zależności od makijażu genetycznego danej osoby. Objawy mogą być różne u poszczególnych osób, ale mogą obejmować wzdęcia, ból brzucha i biegunkę.

Dlaczego niektórzy ludzie źle reagują na gluten?

Szacuje się, że około 1% ludzi ma celiakię (CD), chorobę autoimmunologiczną spowodowaną reakcją alergiczną na białka glutenu obecne w niektórych ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. CD wpływa na jelito cienkie powodując uszkodzenie jego wyściółki, co może prowadzić do niedoborów żywieniowych, jeśli nie jest leczone lub niezdiagnozowane przez długi okres czasu. Osoby z CD muszą unikać wszystkich pokarmów zawierających gluten, aby zapobiec dalszym uszkodzeniom jelit.

Jeśli chcesz kupić produkty, które nie zawierają glutenu, ponieważ jesteś na niego uczulony, to koniecznie sprawdź witrynę internetową: https://bezgluten.pl/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
W co powinny być wyposażone magazyny?
W co powinny być wyposażone magazyny?
Rekomendowane
Dlaczego białko jest tak potrzebne sportowcom?
Dlaczego białko jest tak potrzebne sportowcom?
Proteiny to podstawowy budulec naszej masy mięśniowej. Bez odpowiedniej podaży białka w codziennej diecie nawet nie ma co myśleć o […]
Polecamy