Sianokiszonka to rodzaj kiszonki, która jest sfermentowaną, konserwowaną paszą dla zwierząt gospodarskich. Wytwarzana jest z traw, roślin strączkowych i innych roślin pastewnych. Sianokiszonka może być przechowywana w pionowym silosie lub owinięta w folie kiszonkarskie i ułożona w stodole. Może być również pakowane w bele, ale ta metoda nie jest tak powszechna.
Sianokiszonka powinna być zawsze przechowywana w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Temperatura powinna pozostać powyżej 40 stopni Fahrenheita i poniżej 90 stopni Fahrenheita. Jeśli przechowujesz sianokiszonkę w zbyt wysokiej lub zbyt niskiej temperaturze, zepsuje się ona znacznie szybciej, niż gdyby była przechowywana w odpowiednim zakresie temperatur.
Jeśli masz dodatkowe miejsce w stodole lub szopie, powieś na ścianie jakąś linę, abyś mógł powiesić swoje bele sianokiszonki zamiast układać je jedna na drugiej. Pozwoli to na lepszy przepływ powietrza przez belę, pomagając jej pozostać suchszą i świeższą dłużej niż gdyby były ułożone ciasno razem jak cegły. Jeśli nie ma dostępnych haków, można je stworzyć samemu, wieszając pod sufitem pręty ze sznurka lub drutu, a następnie wieszając swoje bale. Najlepszym sposobem przechowywania sianokiszonki jest chłodne, suche miejsce. Jeśli Twoja stodoła ma dobrą wentylację i przepływ powietrza, powinno to wystarczyć do utrzymania świeżości bel sianokiszonki. Jeśli nie masz na nie miejsca w stodole, spróbuj przechowywać je na zewnątrz na paletach lub stojakach zamiast układać je bezpośrednio na ziemi.