Woda oferowana dla mieszkańca przez firmę wodociągową może przenosić zanieczyszczenia z rur doprowadzających wodę. Warto sprawdzić, jakie właściwości ma woda w kranie i zastosować odpowiednie rozwiązania, aby poprawić jej skład i smak. Głównymi czynnikami szkodliwymi jest zawartość wapnia i zanieczyszczenia mechaniczne.
Złożony problem oczyszczania wody wymaga stosowania kilku filtrów, aby uzyskać wodę do różnych celów. Jako pierwszy powinien być montowany filtr sznurkowy lub polipropylenowy. Modele te zatrzymują luźne cząstki rdzy oraz piasku. Dopiero tak przygotowana woda może być poddawana kolejnym etapom filtracji. Dobrym rozwiązaniem jest zmiękczacz do wody. Będzie on chronił instalacje przed kamieniem, co wydłuży również czas eksploatacji pralek i zmywarek.
Najmniejszą trwałość mają filtry żywiczne, które oczyszczają wodę przeznaczoną do picia. Stąd konieczność montowania ich w kuchni. Żeby nie montować kolejnych baterii w zlewozmywaku, rozwiązaniem może być bateria trójdrożna. Takie urządzenie pozwala na oddzielny pobór wody do prac kuchennych oraz do picia. Tak przefiltrowana woda ma lepszy smak, co wpływa również na smak gotowanych potraw.
W ten sposób łatwo zadbać o zdrową i smaczną wodę w kuchni oraz do codziennego użytku zamiast drogiej butelkowanej. Producenci filtrów podają ilość wody, jaką filtr może oczyścić. To wartość graniczna i filtr musi być wymieniany. Filtry do wody pitnej zastępują również czajniki filtrujące dostępne w sklepach.