Kuchnia to serce restauracji. Dzięki prawidłowemu wyposażeniu jej we wszystkie niezbędne sprzęty i zachowaniu zasad ergonomii pracy, pomieszczenie to stanie się funkcjonalne oraz zwiększy nasze możliwości przerobowe. Zagospodarowanie kuchni jest bardzo trudne, szczególnie dla początkujących przedsiębiorców rozpoczynających przygodę z branżą restauracyjną. Z tego właśnie względu, warto posiłkować się radami zawodowych kucharzy lub bardziej doświadczonych restauratorów. Jeśli nie mamy takiej możliwości, postawmy na niezbędną bazę dobrej jakości, którą z czasem będziemy uzupełniać o nowe, ułatwiające gotowanie sprzęty.
Aby nasza praca w kuchni przebiegała sprawnie, zacznijmy od rozplanowania tzw. ciągu roboczego. Pamiętajmy, by ustawić szafy chłodnicze w pobliżu zlewu kuchennego. Weźmy też pod uwagę niezbędną ilość blatów, na których będziemy mogli przygotowywać poszczególne produkty do dalszej obróbki. Zainwestujmy także w kuchenkę gastronomiczną z dużą ilością palników.
Gdy dobrze opracujemy rozkład pomieszczenia i zakupimy już niezbędne urządzenia, możemy pomyśleć o przydatnych gadżetach. Wśród naszej kolekcji garnków powinien się znaleźć model z zaworem dostępny np. na stronie: https://termosy.com.pl/Garnki-z-kranem-c19. Umożliwi on szybkie odlanie wody z ziemniaków lub przelanie przygotowanych soków do butelek. Użyteczne będą również wszelkiego rodzaju malaksery, maszynki do mielenia, tarki, deski oraz inne, drobne akcesoria do mieszania i nakładania dań.