Jakie rodzaje diet oferują cateringi?

Zdrowe ciało
przystan-informacji
Jakie rodzaje diet oferują cateringi?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Catering dietetyczny to idealne rozwiązanie dla osób, które zmagają się z różnymi nietolerancjami pokarmowymi. Dzięki zbilansowanym posiłkom nie trzeba martwić się o prawidłowy dobór składników. Zajmują się tym profesjonaliści. Oferta cateringowa przeznaczona jest również dla osób, które nie mają czasu na samodzielne gotowanie. Istnieją przeróżne diety, oferowane przez firmy cateringowe. Począwszy od jadłospisów wykluczających dane produkty pokarmowe, diety sportowe, dla pań w ciąży, po indywidualnie dobrane dla naszych potrzeb.

Dieta wegetariańska

Przeznaczona dla ludzi niejedzących mięsa, w zależności od oferty z wykluczeniem, bądź uwzględnieniem ryb. Idealna dla osób, które chcą dopiero wyeliminować mięso w swojej diecie. Dzięki skorzystaniu z oferty cateringowej mogą nauczyć się prawidłowego komponowania zbilansowanych posiłków. Kuchnia wegetariańska obfituje w nasiona strączkowe, pełnoziarniste produkty, owoce, nasiona, ziarna oraz oleje roślinne. Podstawę diety stanowią produkty bogate w błonnik pokarmowy, regulujący przemianę materii. 

Dieta bezglutenowa

To nie tylko moda dietetyczna, ale i konieczność dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Jadłospis pozbawiony jest produktów z pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Składniki zbożowe obfitujące w diecie to komosa ryżowa, amarantus, ryż, bezglutenowe płatki, kasze takie jak gryczana oraz jaglana. Podstawą jadłospisu są różne warzywa oraz owoce, mięso, jajka, jak i produkty mleczne.

Dieta bez laktozy

Dedykowana dla osób, które nie tolerują laktozy. Wszelkie pokarmy zawierające ten składnik pokarmowy są zastąpione produktami niezawierającymi laktozy. W diecie nabiał taki jak: ser, mleko, jogurt, czy twaróg pozbawiony jest laktozy. Jadłospis bogaty jest w soje, tofu oraz różnego rodzaju mleka roślinne: kokosowe, czy sojowe.

Dieta dla karmiących oraz kobiet w ciąży

Dieta uwzględniająca specjalne preferencje żywieniowe kobiet w tym okresie. Z jadłospisu wyeliminowane są m.in. wędzone, jak i surowe ryby, surowe jajka oraz niektóre produkty mleczne. Posiłki są ubogie w przyprawy, które mogą podrażniać układ pokarmowy. Dania są obfite w owoce, warzywa, orzechy, nasiona oraz mięso.

Artykuł przygotowany we współpracy z CooKING Catering Dietetyczny

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
W co powinny być wyposażone magazyny?
W co powinny być wyposażone magazyny?
Rekomendowane
Kto może zostać hostessą?
Kto może zostać hostessą?
Młodzi ludzie cenią sobie niezależność. Lubią podejmować własne decyzje, które niejednokrotnie przyprawiają o zawrót głowy ich opiekunów. Również pod względem […]
Polecamy