Po kompoty powinniśmy sięgać po nie każdego, bo są prawdziwą kopalnią witamin i substancji mineralnych. To dużo lepszy wybór niż kolorowe napoje pełne syropu glukozowo-fruktozowego i sztucznych barwników. Dlaczego jeszcze warto pić kompoty?
Dobrej jakości kompot zawiera w sobie pełną pulę witamin, które sprzyjają zachowaniu młodości, a także poprawiają kondycję skóry, włosów, paznokci i całego organizmu. Obecność witaminy C ma niebagatelny wpływ na odporność, witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy, a witamina K pozytywnie oddziałuje na krzepliwość krwi. Z kolei błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit i poprawia procesy trawienne, co jest szczególnie potrzebne jesienią i zimą, gdy dużo mniej się ruszamy. Kompot nawadnia o wiele lepiej niż woda, ponieważ zawiera sole mineralne, takie jak potas, magnez czy żelazo.
Kompoty możemy robić samodzielnie, korzystając z sezonowych darów natury. Możemy także kupić kompot u sprawdzonego producenta, korzystającego z dobrej jakości owoców od lokalnych sadowników. Z szeroką ofertą można zapoznać się na stronie http://hultaj.co/. Istotną sprawą jest przechowywanie płynu w szklanych, a nie plastikowych butelkach – jest to rozwiązanie ekologiczne i ograniczające negatywny wpływ plastiku na ludzkie zdrowie. Zaletą kompotów jest to, że przyrządzone i zawekowane mogą cieszyć nasze podniebienia przez cały rok, przywołując letnie wspomnienia i smaki dzieciństwa.