Spirulina to rodzaj alg o licznych prozdrowotnych właściwościach, coraz chętniej wykorzystywanych jako suplement diety lub składnik kosmetyków naturalnych. Obfituje ona w białko i witaminy z grupy B, dlatego jest chętnie wybierana przez sportowców i osoby na dietach roślinnych. Szczególnie ważne jest, że zawiera 8 aminokwasów egzogennych, czyli takich, które muszą zostać dostarczone z pożywieniem, bo organizm sam ich nie wytwarza. W spirulinie znajdziemy również witaminy A, C, D, E i K, bioflawonoidy, selen, cynk, mangan, miedź i żelazo. Dzięki tym składnikom ma działanie przeciwmiażdżycowe, zapobiega nowotworom, usuwa metale ciężkie z organizmu, obniża ciśnienie i wspomaga naszą odporność.
Jedną z jej form dostępnych na rynku jest spirulina w proszku. Najprościej spożywać ją jako dodatek do koktajli, sałatek lub innych dań. Koktajl to najszybsza i najprostsza do wykonania opcja. Najlepiej zrobić go z dodatkiem banana i ulubionych owoców żeby zamaskować intensywny smak alg. Bonusem będzie głęboki zielony kolor koktajlu.