Wykończenie kuchni musi spełniać dwie podstawowe role – musi być estetycznym uzupełnieniem aranżacji wnętrza oraz stanowić funkcjonalne zabezpieczenie kuchennych powierzchni przed zabrudzeniami czy wilgocią. Płytki ceramiczne świetnie sprawdzą się w takiej roli. Dzięki zewnętrznej powierzchni twardego szkliwa nie pochłaniają wilgoci oraz są łatwe do utrzymania w czystości. Nawet najbardziej zabrudzonym kafelkom łatwo przywrócić blask za pomocą miękkiej szmatki i delikatnego detergentu.
Kafelki do kuchni, w zależności od sposobu i miejsca położenia, stanowić mogą delikatne uzupełnienie aranżacji kuchennego wnętrza bądź decydować o jego charakterze, będąc mocnym akcentem kolorystycznym lub przyciągając wzrok oryginalnością kształtu. Umieszczone jedynie między kuchennym blatem a górnymi, widzącymi szafkami, skutecznie zabezpieczą ten stosunkowo trudno dostępny obszar przez zabrudzaniem.
Położone na podłodze pozwolą na utrzymanie jej w czystości, zapewniając jednocześnie bazę dla różnorodnych rozwiązań dekoracyjnych. W zależności od wielkości, kształtu i faktury płytek, uzyskać można zupełnie odmienny efekt. Dostępne są malutkie kwadratowe kafelki szkliwione, pozwalające na stworzenie mozaiki, oryginalne płytki heksagonalne czy podłużne terakotowe panele o fakturze przypominającej drewno.
Niezależnie od koloru czy formy kafelków, dokonując wyboru należy zwrócić uwagę na ich klasę ścieralności. W kuchni, gdzie szczególnie istotne jest utrzymanie higieny, płytki nie mogą ulegać ścieraniu podczas częstego czyszczenia czy pod wpływem detergentów.