Pakowanie próżniowe to świetny sposób na zachowanie świeżości żywności i uchronienie jej przed zepsuciem. Proces ten polega na użyciu zgrzewarki próżniowej do usunięcia powietrza z opakowania z żywnością, co zapobiega przedostawaniu się tlenu i psuciu się posiłku.
Zgrzewarki próżniowe, takie jak dostępne na stronie: https://pakowarkiprozniowe.pl/pl/c/ZGRZEWARKI-DO-POJEMNIKOW/105, działają na zasadzie podciśnienia. Tworzą szczelne zamknięcie wokół żywności, którą chcesz zachować, powodując usunięcie całego powietrza z torebki. Wynikiem jest ultraszczelna plastikowa torebka, która zachowuje świeżość żywności dłużej niż pozwalają na to zwykłe metody przechowywania.
Aby użyć zgrzewarki próżniowej, należy najpierw umieścić żywność we własnym worku lub pojemniku.
Worek ten następie należy umieścić w zgrzewarce próżniowej, która wysysa całe powietrze z jego wnętrza. W ten sposób wewnątrz worka powstaje próżnia, która zapobiega ponownemu dostaniu się powietrza do środka. Oznacza to, że żywność pozostanie dłużej świeża po zamknięciu jej w szczelnym środowisku.
Zgrzewarka robi to za pomocą pompy, która wysysa całe powietrze z wnętrza torby, gdy przez nią przechodzi. Po odessaniu całego powietrza, zawór uwalnia ciśnienie na zewnątrz torby i odpowiednio ją zakleja tak, że powietrze już nie może się tam dostać.