Kawa jest napojem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Nie tylko dodaje ona energii, ale także poprawia humor oraz ogólne samopoczucie. Jest to napój znany już od wieków, a jej produkcja jest bardzo złożonym procesem. Uprawiana jest przede wszystkim w regionach tropikalnych w tzw. pasie kawowym, który obejmuje przede wszystkim kraje Ameryki Środkowej, Południowej, Azji oraz Afryki i Oceani.
Mimo tego, że kawa uprawiana jest w wielu krajach, to aż 33% całej światowej produkcji przypada na Brazylię. W Europie pierwszym miejscem, do którego przywędrowała kawa był port w Wenecji. To właśnie z niego jej ziarna rozprzestrzeniły się po całym kontynencie. Na świecie znanych jest ponad 100 gatunków kawowca, czyli rośliny, z której pozyskuje się ziarna kawy. Najczęściej wykorzystywane są jednak zaledwie trzy z nich: coffea arabica (arabika), coffea canephora (robusta) oraz coffea liberica (liberika). Każdy z nich posiada kolejne kilkadziesiąt odmian. Kawa dostępna jest na rynku w formie niepalonych lub palonych ziaren, w wersji mielonej oraz rozpuszczalnej. Jest ona drugim pod względem wartości zbywalnym towarem na świecie, a wyprzedza ją tylko ropa naftowa. Dobrej jakości kawę można zamówić na stronie https://labuna.pl/Audun-Coffee-c146. Warto wiedzieć, że mimo tego, iż spożycie oraz jej produkcja regularnie rosną zmniejsza się ilość plantacji na całym świecie. Jest to możliwe dzięki zdobywanemu przez lata doświadczeniu oraz stosowaniu nowoczesnych technologii.