Słynne powiedzenia: „Niech twoje pożywienie będzie dla ciebie lekarstwem”, czy „jesteś tym co jesz” znalazły swoje potwierdzenie w licznych badaniach naukowych, które dowodzą, że ilość i jakość spożywanych pokarmów wpływa na właściwe funkcjonowanie organizmu.
Dziś, kiedy na półkach sklepowych jest dużo żywności słabej jakości, powinniśmy dokonywać rozważnych wyborów – kupować produkty naturalne, bez konserwantów i jak najmniej przetworzone. Coraz częściej słyszy się o tak zwanej superżywności.
Superżywność (ang. superfoods), to naturalne produkty o wysokiej wartości odżywczej, mające korzystne działanie na zdrowie. Produkty te mają naturalne pochodzenie i posiadają skoncentrowaną zawartość pewnych składników, np. soli mineralnych, enzymów, witamin czy kwasów tłuszczowych. Produktami takimi są owoce, warzywa, zioła pochodzenia zagranicznego, ale i wiele produktów pochodzenia polskiego: czosnek, cebula, jarmuż i wiele innych. Znajdują się tu również produkty pochodzenia zwierzęcego, jak miód czy Colostrum.
Colostrum to inaczej siara, która powstaje w gruczołach mlekowych samic ssaków w ostatnim okresie ciąży i w kilkudziesięciu godzinach po porodzie. Następnie zmienia się w mleko. Od mleka różni się tym, że posiada bardzo dużo biologicznie czynnych białek (60% suchej masy w pierwszych godzinach po porodzie), witamin i soli mineralnych wspierających odporność. Może być w tym celu stosowane przez wszystkie osoby o osłabionej odporności. Bardzo dobrej jakości Colostrum wytwarzane z siary pobranej w pierwszych dwóch godzinach po porodzie można kupić u cenionych i znanych producentów. Więcej szczegółów o prozdrowotnym działaniu colostrum można więcej przeczytać na stronie https://genactiv.eu/strona/czym-jest-colostrum.