Ostrzenie noży – jakich akcesoriów używać i dlaczego?

Dom
przystan-informacji
Ostrzenie noży – jakich akcesoriów używać i dlaczego?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Dobrej jakości nóż to jedno z najważniejszych narzędzi każdego miłośnika gotowania. Aby krojenie było przyjemne i efektywne, warto odpowiednio zadbać o nasze ostrza. Jak więc sprawić, by nóż był dobrze naostrzony?

Akcesoria do ostrzenia noży

Na rynku znajdziemy mnóstwo akcesoriów do ostrzenia noży. Wybierając ostrzałki do noży kuchennych, warto najpierw ocenić stan swoich noży. Innego sprzętu użyjemy do codziennego ostrzenia noża, a innego w przypadku ostrzenia zdegradowanych ostrzy. Oto kilka najpopularniejszych akcesoriów:

– Tradycyjne osełki – używane w wielu domach od lat. Często można spotkać je w różnych kształtach: prostokątnym, okrągłym, czy trójkątnym. Jest to dobre narzędzie do przedmiotów wykonanych z twardej stali.

– Japońskie kamienie wodne – chętnie używane przez profesjonalnych szefów kuchni. Przystosowane są głównie do wysokiej jakości noży. Używanie takiego kamienia wymaga odpowiednich umiejętności, jednak efekt końcowy jest zadowalający.

– Ostrzałki diamentowe – najczęściej występują pod postacią pilników, kamieni, czy osełek. Służą do ostrzenia noży z bardzo twardymi ostrzami – tytanowych, ceramicznych, czy ze stali węglowej.

– Ostrzałki szczelinowe – najpopularniejsza ostrzałka dostępna na rynku. Są one proste i bezpieczne w użyciu. Służą do ostrzenia uniwersalnych noży, przez co znajdą miejsce w każdej kuchni.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
W co powinny być wyposażone magazyny?
W co powinny być wyposażone magazyny?
Rekomendowane
Jak ubierać się zimą żeby było modnie i stylowo?
Jak ubierać się zimą żeby było modnie i stylowo?
Jak ubierać się zimą? Odpowiedź jest bardzo prosta – ciepło. Ale jak zrobić to stylowo i modnie, to już jest […]
Polecamy