Dobrej jakości nóż to jedno z najważniejszych narzędzi każdego miłośnika gotowania. Aby krojenie było przyjemne i efektywne, warto odpowiednio zadbać o nasze ostrza. Jak więc sprawić, by nóż był dobrze naostrzony?
Na rynku znajdziemy mnóstwo akcesoriów do ostrzenia noży. Wybierając ostrzałki do noży kuchennych, warto najpierw ocenić stan swoich noży. Innego sprzętu użyjemy do codziennego ostrzenia noża, a innego w przypadku ostrzenia zdegradowanych ostrzy. Oto kilka najpopularniejszych akcesoriów:
– Tradycyjne osełki – używane w wielu domach od lat. Często można spotkać je w różnych kształtach: prostokątnym, okrągłym, czy trójkątnym. Jest to dobre narzędzie do przedmiotów wykonanych z twardej stali.
– Japońskie kamienie wodne – chętnie używane przez profesjonalnych szefów kuchni. Przystosowane są głównie do wysokiej jakości noży. Używanie takiego kamienia wymaga odpowiednich umiejętności, jednak efekt końcowy jest zadowalający.
– Ostrzałki diamentowe – najczęściej występują pod postacią pilników, kamieni, czy osełek. Służą do ostrzenia noży z bardzo twardymi ostrzami – tytanowych, ceramicznych, czy ze stali węglowej.
– Ostrzałki szczelinowe – najpopularniejsza ostrzałka dostępna na rynku. Są one proste i bezpieczne w użyciu. Służą do ostrzenia uniwersalnych noży, przez co znajdą miejsce w każdej kuchni.