Podstawowym elementem wyposażenia kuchni w restauracji są meble. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup dedykowanych mebli wykonanych ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna to materiał niezwykle praktyczny i funkcjonalny. Meble wykonane z tego materiału są efektowne, trwałe i przede wszystkim łatwe w czyszczeniu. W żadnej restauracyjnej kuchni nie może zabraknąć urządzeń chłodniczych. W sprzedaży znaleźć można wiele tego rodzaju urządzeń różniących się między sobą przede wszystkim gabarytami. Wybierając meble i sprzęty, nie należy zapominać o najważniejszym narzędziu pracy każdego kucharza, czyli kuchni gazowej lub elektrycznej. Aby zapach przygotowywanych potraw nie przedostawał się do sali, w której przebywają goście konieczny jest zakup odpowiedniego okapu. Wysokiej jakości okapy nie tylko skutecznie pochłaniają wytwarzane w kuchni zapachy, ale dodatkowo umożliwiają napływ świeżego powietrza.
Wśród niezbędnych akcesoriów, jakie muszą znaleźć się na wyposażeniu restauracyjnej kuchni, są garnki oraz patelnie. Kupując tego rodzaju produkty, nie warto oszczędzać. Chociaż wysokiej jakości naczynia są stosunkowo drogie, to charakteryzują się zdecydowanie dłuższą trwałością. Kompletując wyposażenie kuchni, nie należy również zapominać o wyborze sztućców i oraz zastawy stołowej. Wygląd zastawy stołowej powinien być zgodny z charakterem restauracji. Nowoczesne talerze o niebanalnych kształtach z pewnością doskonale pasują do restauracji serwującej potrawy należące do kuchni molekularnej, ale niekoniecznie do miejsca, w którym podaje się tradycyjne staropolskie posiłki. W związku z tym, że ilość akcesoriów kuchennych dostępnych na rynku jest niemal nieograniczona, każdy właściciel restauracji musi samodzielnie wybrać te, które będą niezbędne i bez których kuchnia nie będzie mogła funkcjonować w sposób prawidłowy.