Przyrządzanie mięsa na ruszcie bez wątpienia wymaga wprawy. Od wielu lat największą popularnością cieszą się paleniska węglowe, czyli najbardziej znany wszystkim sposób na grillowanie gazowe urządzenia jednak również zasługują na uwagę. Pozwalają one na o wiele bardziej precyzyjną obróbkę żywności, dlatego przygotowanie przy ich pomocy idealnych steków, zarumienionych kiełbasek oraz soczystego kurczaka nie będzie problemem, nawet dla amatora sztuki kulinarnej. Gdy zainwestujemy już w model gazowy, reszta będzie tylko formalnością.
O ile nie planujemy przygotować steków z sezonowanej specjalnie wołowiny, musimy pamiętać, by przed wrzuceniem mięsa na ruszt je zamarynować. Wołowina, wieprzowina czy też baranina wymagają przynajmniej kilkunastu godzin macerowania w przyprawach. Delikatniejsze odmiany drobiu, czyli kurczak i indyk nie potrzebują aż tyle czasu. Filet drobiowy w marynacie może spędzić jedynie godzinę. W następnej kolejności musimy doprowadzić palenisko do odpowiedniej temperatury. Najtrudniej dobre warunki będzie osiągnąć za pomocą węgla. Później pozostanie nam już jedynie oczekiwanie na ulubiony stopień wysmażenia, ale pamiętajmy, by nie spalić i nie wysuszyć kawałków mięsa, ponieważ mogą nam one w takiej postaci bardzo zaszkodzić.