Oczyszczanie ścieków własnym sumptem, poprzez zastosowanie takich rozwiązań, jak np. szamba ekologiczne, jest dzisiaj coraz popularniejszym rozwiązaniem. Decydują się na nie przede wszystkim osiedla, domy i biznesy, które z racji położenia mają utrudniony dostęp do kanalizacji miejskiej. Szambo ekologiczne ma tę przewagę nad tradycyjnym, że stosuje się w nim wstępne procesy oczyszczania ścieków, co sprawia, że do zbiornika trafiają nieczystości pozbawione całej masy szkodliwych substancji.
Niestety tłuszcz jest tego typu substancją, którą trudno odprowadzać razem z innymi ściekami. To z racji tego, że może on bardzo poważnie uszkodzić instalację kanalizacyjną, co koniec końców wystawi nas na dodatkowe koszta związane z jej naprawą. Zatkanie odpływu z powodu osadzania się tłuszczu w rurach jest jednym z najmniejszych zmartwień – poważny problem pojawia się dopiero wtedy, gdy rura pęknie lub ulegnie innemu uszkodzeniu. Właśnie dlatego tak istotne jest odseparowania go odpowiednio wcześnie.
Powinny się tym zainteresować głównie biznesy związane z gastronomią, ale również każdy inny, w którym tłuszczu używa się przemysłowo i powstaje wiele odpadów z nim związanych (gospodarstwa domowe z własnymi przetwórniami również w to wchodzą). Skutecznie z tym problemem radzą sobie urządzenia nazywające się separatorami tłuszczu, które już na wstępnym etapie odseparowują go od reszty ścieków. Szczegółowych informacji na ten temat dowiemy się z https://www.sklep-instalgrunt.pl/10-separatory-tluszczu.