Cydr to popularny, orzeźwiający napój niskoalkoholowy zwany potocznie jabłecznikiem (zawiera od 1,2 do maksymalnie 8,5% alkoholu). Wytwarza się go zawsze z przefermentowanego soku pozyskanego z dojrzałych jabłek. Posiada zazwyczaj delikatnie mętny wygląd i charakteryzuje się lekko słodkawym zapachem oraz wyraźnie kwaskowym smakiem, dzięki czemu znakomicie gasi pragnienie w upalne dni. Produkcja omawianego napoju nie jest nadmiernie skomplikowana i przypomina w dużej mierze produkcję czerwonego wina.
Cydr naturalny można z powodzeniem przyrządzić w warunkach domowych. W świetle obowiązującego prawa jest to w pełni legalne – oczywiście pod warunkiem zastosowania certyfikowanego spirytusu i wykorzystania trunku wyłącznie na własny użytek. Pierwszym etapem jest wlanie około 15 litrów soku z jabłek do zdezynfekowania fermentatora (specjalnego naczynia), pamiętając o dokładnym spienieniu napoju. Zapewni to optymalną ilość tlenu. Następny krok polega na dodaniu drożdży rozwodnionych w wodzie o temperaturze 20-25 stopni Celsjusza i odstawieniu całości na co najmniej 20 minut. W dalszej kolejności trzeba wymieszać trunek dużą łyżką, dodać odżywkę białkową, zamknąć zbiornik, nalać trochę czystej wody do rurki fermentacyjnej i umieścić naczynie w ciemnym pomieszczeniu na dwa tygodnie. Taki czas w zupełności wystarczy, aby cydr został skutecznie odfermentowany. Zwieńczeniem operacji jest dodanie cukru i przelanie napoju do butelek z użyciem gumowego węża, ewentualnie kranika. Dodajmy, że cydr można też bez problemu przygotować z gruszek albo pomarańczy.