Food truck jest coraz bardziej popularną formą sprzedawania jedzenia. Nie dziwi ten fakt, gdyż w taki sposób można niskim kosztem zacząć sprzedawać swoje przysmaki. Dzięki temu osoby, których jedzenie jest bardzo smaczne, mogą odnieść sukces przy nakładzie stosunkowo niskich pieniędzy np. w porównaniu do otwarcia własnej restauracji.
Musimy wiedzieć, że food truck ma mało miejsca, często jesteśmy w ruchu, więc nasz sprzęt musi być wytrzymały, niezawodny oraz najlepiej by był uniwersalny bądź by zajmował mało miejsca. Z pewnością przydadzą się nam meble ze stali nierdzewnej, które idealnie wpasują się w założenia poszukiwania wyposażenia trwałego i niezawodnego.
Sprzęt zależny od typu naszej kuchni
Jest dużo rzeczy, które muszą się znaleźć w każdym food trucku takie jak np. nóż, ale pozostaje również wiele sprzętu, który będzie zależny od tego, co będziemy podawać. Odmienne dania potrzebują różnych rzeczy. Tak, więc jeśli chcemy serwować popularne frytki, które można jeść jako pojedyncze danie, jak i traktować je jako dodatek np. do zestawu obiadowego – to w naszym food trucku muszą znaleźć się frytownice gastronomiczne.
Analogicznie potrzebować będziemy odpowiedniego sprzętu, gdy będziemy podawać kebab. Tutaj zaopatrzymy się w odpowiedni opiekacz do tortilli czy w urządzenie, dzięki któremu podpieczemy mięso. Sprzęt w food trucku powinien być taki jaki jest nam potrzebny do przygotowania jedzenia, które będziemy serwować.