W restauracjach, barach i firmach cateringowych wykorzystuje się powszechnie specjalistyczne urządzenia zwane warnikami. Służą one przede wszystkim do szybkiego zagotowywania wody, a także jej wygodnego przechowywania i dystrybuowania. Dzięki nim w znacznym stopniu skrócony zostaje czas oczekiwania klienta na zamówienie, co powoduje u niego ogromne zadowolenie. Na rynku znajdziemy warniki zróżnicowane pod względem zarówno materiału wykonania, jak i pojemności czy funkcjonalności.
Warnik do wody może być z powodzeniem używany nie tylko w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, ale również przez osoby prywatne, np. podczas przyjęć weselnych oraz innych imprez rodzinnych (chrztów, pogrzebów, komunii, bierzmowań, rocznic ślubu itp.). W pierwszej kolejności pomaga on w ekspresowym zagotowaniu dużych ilości wody – nawet do dwudziestu litrów (oczywiście w zależności od pojemności urządzenia). Nadaje się ponadto wprost idealnie do podgrzewania herbaty, kawy, ziół i wszelkiego rodzaju soków, a także warzenia wina oraz piwa.
Jakby tego było mało, standardowy warnik pozwala na bezproblemowe przechowywanie napojów w temperaturze wynoszącej od 30 do maksymalnie 100 stopni Celsjusza. Dzięki specyficznej budowie ułatwia również ich rozlewanie do szklanek, filiżanek, kubków czy dowolnych naczyń. Najlepiej postawić na model ze stali nierdzewnej (odpornej na uszkodzenia i nieskomplikowanej w czyszczeniu), wyposażony koniecznie w podwójne ścianki, bezkroplowy kranik, wskaźnik poziomu wody, tackę ociekową i zbiornik o pojemności co najmniej 6-7 litrów.