Olej z czarnuszki to naturalny sposób na zachowanie zdrowia i sił witalnych. Specyfik był stosowany już w starożytności, obecnie wykorzystuje się go w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym oraz w kuchni. Olej pozyskiwany jest z rośliny znanej jako czarnuszka siewna lub kmin czarny. Aby uzyskać olej, ziarna poddawane są tłoczeniu na zimno.
Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki posiada wyjątkowo dobroczynne właściwości. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dlatego jest idealnym środkiem do walki ze spadkiem odporności oraz infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Wynika to ze składu oleju, wyjątkowo bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie oleju z czarnuszki reguluje pracę układu krążenia, wspomaga walkę z alergiami i astmą, osłania delikatną błonę śluzową żołądka. U mężczyzn olej z czarnuszki zaleca się w profilaktyce niepłodności, natomiast kobiety mogą przyjmować specyfik w celu uregulowania cykli miesiączkowych.
Olejek z Czarnuszki ma specyficzny smak i aromat i jest mocno wyczuwalny w potrawie. Warto o tym pamiętać, dlatego lepiej stosować specyfik w niewielkich ilościach. Aby zachować jego świeżość, olej musi być przechowywany w lodówce w butelce z ciemnego szkła. W celu złagodzenia smaku czarnuszki, olej może być podawany z miodem, z jogurtem czy z ulubionym sokiem owocowym. Aby zakupić dobrej jakości olej, warto także poznać ofertę – https://olejarnia-gaja.pl/len-mielony/.