Wyposażenie gastronomiczne nie należy do najtańszych, jednak jeśli znamy się na rzeczy i jesteśmy zaznajomieni z tematem i ofertami dostępnymi na rynku wybór odpowiedniego wyposażenia nie powinien sprawić nam większych trudności. Dla ułatwienia i rozeznania się w cenach, poniżej opiszę najbardziej popularne produkty gastronomiczne i ich średnie ceny.
- Lady gastronomiczne, których przeznaczeniem jest przechowywanie i dystrybucja zróżnicowanej żywności oraz odpowiednie chłodzenie ich lub podgrzewanie. Lady gastronomiczne są jednymi z droższych urządzeń w świecie gastronomii, pełnią jednak ważną rolę, dbają o przydatność i świeżość produktu, który potem trafia w ręce klienta. Toteż musimy zwrócić odpowiednią uwagę na jakość wyposażenia przy zakupie oraz warto też sprawdzić datę gwarancji. Ceny jakie pojawiają się na rynku oscylują pomiędzy 1000 złotych za lady z niższej półki a dochodzą nawet do 12 000 złotych za produkty z gwarancją najwyższej jakości.
- Podgrzewacze, urządzenie niezbędne w lokalu gastronomicznym, który dba należycie o swoje potrawy i produkty. Niezadowolony klient, to zły klient, a nie podgrzana i zimna potrawa czy produkt spożywczy na pewno nie sprawi, że wyjdzie z lokalu uśmiechniety i powróci do niego. Podgrzewacze podtrzymują ciepło potraw tak długo, dopóki potrawa nie zostanie zjedzona. Ceny za podgrzewacze wahają się od 100 złotych za produkty gorszej jakości do nawet 4500 zł. Sprawdź przykładową ofertę: podgrzewacz do frytek.
- Baseny, inaczej zwane 'zlewami głębokimi’. Możemy indywidualnie dopasować je do swoich potrzeb, dokonać wyboru zakupu basenu z jedną komorą lub dwoma. Zlew głęboki jest solidny, trwały, przeznaczony do mycia w nim urządzeń, które sprawiają trudności z czyszczeniem w zlewie normalnym. Ceny wahają się od 400-500 złotych i pikują nawet do 1500 zł, jak i wyżej.